8 pasi pentru a alege un amanet
Este un mix de posibilitati care duce la alegerea unui tip de amanet. Astfel, in functie de bunurile detinute: electrocasnice, masini, aparatura, bijuterii alegem tipul de amanet spre care ne indreptam.
Tindem sa credem ca specializarea intr-un tip de produs face ca un potential client sa fie mult mai in siguranta si sa primeasca servicii de o inalta calitate.
1. Alege amanetul specializat pe un tip de produs!
- Proximitatea, un avantaj sau un criteriu de selectie?
Proximitatea este un avantaj, un potential client castiga timp si intra in posesia banilor intr-un timp mai scurt. Dar este un criteriu de selectie? Este posibil sa platiti un comision care sa nu va avantajeze. Nu stiti daca amanetul de langa casa va ofera cele mai interesante beneficii sau siguranta. Astfel credem ca proximitatea este interesanta dar nu si cea mai importanta pentru un potential client.
Pentru exemplul de mai jos vom vorbi despre cum sa alegem un amanet de metale si pietre pretioase
- Cauta informatii despre firmele de amanet din oras
Toate sursele sunt bune: recomandari de la cunoscuti, cautati pe internet firmele de amanet din oras, faceti o lista cu cele care vi se pare ca merita sa faceti un drum catre ele, vedeti ce spun alti clienti despre serviciile lor pe paginile de socializare, vizitati siteul.
Si, de ce nu, intrati intr-un punct de amanet si vedeti daca va inspira siguranta.
Urmareste ca informatiile din punctul de amanet sa fie complete si corecte.
In primul rand informatii complete si corecte despre societate, comisioane, preturi/gramaj. Se poate intampla ca preturile afisate sa fie diferite de cele pe care reprezentantul vi le comunica. Astfel incat intrebati.
De asemenea, un amanet trebuie sa arate ca o locatie care sa inspire incredere si profesionalism pentru ca veti folosi serviciile acestuia pe o durata de timp suficient de mare incat sa va doriti sa fiti in siguranta.
- Ce informatii trebuie sa primesc de la amanetar?
– care este perioada maxima de creditare,
– perioada de asteptare,
– karatajul, cate grame are bijuteria si cati bani vei primi pe gram si in total,
– comisionul zilnic, cat platesti in fiecare zi si cat vei plati la sfarsitul perioadei,
– unde va sta bunul amanetat si daca il pot ridica oricand,
– facilitati pe durata contractului, concursuri, tombole,
– cum vei fi informat despre momentul cand expira contractul.
- Am aur de 8 k ce fac?
Sunt firme de amanet care primesc aur galben, roz, alb, de karateje diferite de la 8 la 24, indiferent de gradul de uzura sub orice forma. Astfel, daca aveti cheite, fragmente dentare, bijuterii cu cauciuc si pietre puteti sa le valorificati.
- Am pietre pretioase de unde stiu cat costa?
Exista personal specializat in evaluarea pietrelor pretioase. Cursuri precum cele oferite de „Gemological Institute of America” sunt o garantie a pregatirii persoanei care va evalueaza o piatra pretioasa sau semipretioasa.
- Experienta in amanet
In plus, un amanet care functioneaza de multi ani sau are multe puncte de lucru va oferi o garantie a stabilitatii si calitatii serviciilor oferite.
Inchidem cu cateva secrete care va ajuta sa optimizati costurile:
Pot sa optimizez costurile la un amanet?
Orice client care plateste in avans va avea recalculata suma de plata si implicit si comisionul va fi unul mai mic.
Vand sau amanetez?
Tranzactia nu trebuie sa se incheie in momentul in care ai iesit din amanet. Amanetul inseamna ca lasi un produs ca si garantie, pentru a intra in posesia unei sume de bani. Dar tot la amanet poti sa vinzi definitiv o bijuterie. Este important sa stiii ca atunci cand vinzi bijuteria la amanet vei primi o suma mai mare de bani.
De asemenea, este important ca piesa sa arate cat mai bine. O piesa noua sau aproape noua va aduce un pret mai bun pe gram.
Revenim!
8 pasi pentru a alege un amanet